Pages

Siasat? Nak siasat aper erk? Bukan siasat macam polis tue tapi miss violet nak citer pasal akibat orang yang tak siasat dulu hal sebenar....jadi kalo mende yg tak betul atau tak disiasat terlebih dulu disebarkan....saper ynag dapat malu??sendiri mau ingat erk...huhuhu.

Citer dia camni, masa kat sebuah institut dulu..pelajar yang baru masuk macam miss violet nie tidak dibenarkan menyimpan enset mahupon walkie talkie hehehe...biasa la kan bile masuk institut kerajaan nie banyak rules...but aperpon itu bukan soalnya.so awal2 lagi enset miss violet dah serahkan kat pegawai yang berkenaan.

Nak jadi cerita, miss violet bawa skali ipod masa nak masuk ke institut tu..ye la mesti bosan kan..da la x kenal sangat orang sekeliling.layan lagu lagi best.. gpon masa tu tak taw pon ader tv kat institut nie sebab rule dia x leh bawak barangan elektrik termasuk la radio yg selalu senior sorokkan dalam almari makanan tu. So pada waktu malam nak tido miss violet pon pasang la ipod kat telinga nk dengar....huh lena cheq tido mala tu hehe..

Esok paginya. Tetiba miss violet kene panggil dengan pegawai, “duh! Asal lak kene panggil kan? Rasa ea aku x der wat salah pon....”kata hati miss violet laa... pegi la jumpa pegawai, pendek citer pegawai tu tanya “kamu rasa kamu ader wat salah x?” selambe jer miss violet mengaku “x der pon,kalo ader salah cuba tuan bagitaw kat saya?” huh macam hero poyoo jer. “betul kamu x buat salah?” tanya pegawai tu lagi. “ek eleh..poyo ea pegawai nie aku x salah nak ngaku mende” kata hati miss violet la...” okey nanti saya nak kunci almari kamu saya nak wat pemeriksaan, kalo kamu tipu saya, kamu akan dikenekan hukuman..”kata pegawai. “ eleh...belasah la..selongkar la almari aku tu sampai hujung tahun, gerenti x jumpa barang larangan” ceeee....belagak jer miss violet bermonolog dalam hati.

Lepas habis kelas baru la pegawai tu bagi balik kunci almari miss violet dan dia cakap miss violet dalam pemerhatian..miss violet bengang la jugak dengar macam tu kan? So mula la miss violet suspek ader dalang dalam bilik tu yang ingat ipod miss violet tu enset(barang larangan sementara). Balik jer kat bilik, bukak tudung jer terus miss violet pasang ipod. Pastu bile senior balik. Miss violet sajer tayang-tayang kan ipod tu bagi senior yang jadi dalang tu bukak sikit mata diorang..petang tu pulak miss violet jumpa pegawai dan tunjukkan ipod tu kat pegawai dan dengan selamber miss violet tanya pegawai tu “sape yang mengadu pada tuan?” cee..memula pegawai tu x nak jawab lepas tu baru la miss violet dapat tahu jugak nama dalang yg tak reti menyiasat tu..

Balik lepas jumpa pegawai, semua senior dalam bilik tu diam. Pastu miss violet cakap la kat sorang member dalam bilik tu “IN, susah kan biler orang tak taw citer nie suka mengadu?” member yang x taw apa-apa ni terpingga la gak tapi dia pon balas “ntah..menyibuk hal orang yang dia tak taw,lain kali jaga tepi kain sendiri”...hahaha miss violet tengok muka dia dah pucat lesi dah...

Well si dalang yang pucat lesi of course le sakit hati bile junior dah perli-perli kan? Tu la..lain kali siasat dulu..jangan terus nak mengadu. Ini tidak..bagi salam pon tidak,tegur orang pon tidak.terus nak mengadu. Bagi miss violet dia nak mengadu tak salah.tapi biarlah mengadu perkara-perkara yang betul. Cuba miss violet mengadu pulak yang diorang simpan radio dalam bilik?? Hah..mau tak dihamputnya miss violet nie keluar bilik... well miss violet tak kisah la...orang-orang macam nie perihatin sebenarnya,TAPI perihatin tak kene tempat dan tak sedar diri......

“ mengadu lah selagi ia tak memudaratkan orang dan dapat menyelamatkan seseorang”

Huhu...tetibe nak citer pulak tentang orang yang suke sangat berhasad dengki dan sakit hati dengan orang lain tak tentu pasal. Kata buku yang miss violet baca. “hasad dengki nie berpusat dari tabiat manusia,iaitu seseorang yang tidak suka bila ader orang lain dapat melebihi dirinya tak kira dari segi apa pun”. Actually dengki ni ade terbahagi kepada banyak bahagian, tapi miss violet nak cerita bahagian yang telah dikenakan keatas diri miss violet.

Masa pendaftaran kat sebuah institut dulu. Miss violet telah berkenalan dengan seorang senior dan kawan-kawannya. Tapi kat institut tu x der istilah senior junior pon. Miss violet panggil dia senior berlandaskan dia telah ada di institut tu lebih lama dari miss violet. Masa kenal tu dia terus cakap kat miss violet supaya miss violet meminta sama bilik dengan senior tersebut.kira senior nie dah cop miss violet supaya satu bilik dengan dia la.. tapi masalahnya pentadbiran telah bagi miss violet bilik 101 yg dekat dan tak perlu mendaki jauh nun ke atas.

Nak jadi cerita, senior tu dan kawan-kawannya agak lah bengang kerana miss violet terima duduk kat bilik 101 tu. Well dah dekat dengan semua kemudahan saper yang x nak kan? Rupanya bilik 101 tu geng-geng ‘brutal’ yg xberapa disukai senior tersebut..hal nie miss violet ingat berakhir kat situ jer..soo miss violet wat x taw jer sebab senior bilik 101 tu semua kira ok la jugak. After a month,tetibe ader election untuk majlis perwakilan pelajar yang baru. So nama miss violet dinaikkan oleh pegawai untuk bertanding.

Hmm..masa open speech depan semua pelajar tetiba beberapa orang pelajar telah ‘booo... ‘ miss violet dan cakap bende mengarut-ngarut.masa tue miss violet pelik sangat apasal la pelajar-pelajar buat macam tu masa miss violet tengah berucap. Apapun miss violet buat x taw je la pada mulanya dan akhirnya menjadi exco MPP.sejak kejadian tu mana miss violet pergi pasti ader yg menghina dan mengeji miss violet tanpa sebab walaupun miss violet x pernah cakap apa-apa kat diorang..sangat pelik kan?x tahu apa dosa dan salah miss violet sampai diperlakukan mcm tu.

Tapi miss violet buat tak heran dan mengaji jer tiap waktu terluang..serious beb, sape yg akan boleh hidup kalau kemana kita pergi kita akan dihina? Kalau tak kuatkan hati dan ingat allah pasti ramai yg bunuh diri macam yg selalu berlaku kat pelajar-pelajar dari AS,KOREA,JAPAN dan mana-mana la yg selalu kuar kat tv tu...

Well i still alive x kira orang nak kata apa pun. Tak lama lepas senior tu keluar, akhirnya miss violet dapat tahu kisah sebenar dari budak satu bilik senior tersebut bahawa senior tersebut lah yang menyebarkan fitnah dengan mengatakan pada semua orang “miss violet suruh semua orang panggil miss violet kakak dan mesti hormati miss violet”..sungguh x pernah keluar dari mulut miss violet pun. Patutlah semua pelajar senior jadi marah dan menghina miss violet dengan begitu kejam sekali rupanya kata-kata miss violet telah di ‘twist’ oleh senior tersebut.banyak lagi yang mereka lakukan pada miss violet tapi mungkin akan diceritakan lain kali dan mungkin simpan jer dalam hati.

Miss violet rasa senior ni pasti ‘bahagia dan gembira’ kerana berjaya melampiaskan hasad dengkinya dengan menyebar fitnah kepada semua orang. Memang senioer tu hebat kat dunia nie dalam bab sebar menyebar tapi tunggu saja balasan yang bakal allah berikan padanya. Apa? Miss violet berdendam? Tak berdendam...cuma miss violet rasa orang macam tu patut dapat hukuman yang setimpal dari allah selagi dia tidak bertaubat. Senior tu pun x pernah datang minta maaf kat miss violet pun malahan pada akhir tahun masa aktiviti salam menyalam senior tersebut lari dari miss violet. Orang kalau tak salah takkan lari kan?

Pada senior tersebut “ jangan buat dosa tak tentu pasal hanya kerana x ada kerja lain yang nak dibuat..banyak-banyak la bertaubat dan kalau berani datang jumpa saya mengaku kesalahan yang telah anda buat, hidup ini singkat tau!”

“ hasad itu dapat memakan kebaikan sebagaimana api membakar kayu”

Pernah x kita rasa bila orang senyum tu...kita rasa dia suka kat kita? Dan.. pernah x kalo tengok orang jeling tu kita rasa orang tu menyampah kat kita?..well..well...nampak nyer tak semua andaian kita tu betul. Bak kata orang putih “never judge a book by it’s cover”..huhuhu..yoyo ooo jer miss violet niey.. but seriously mende nie betul. Knape miss violet ckp mcm niey? Hmm...sebab nyer....

Ada la satu hari tu,miss violet baru masuk keje kat sebuah kedai yang agak famous seasia kot..hehehe..then masa tue miss violet dgn polite nyer tanya la minah yang ada kat situ(well..yg keje kat situ) mana direction nak pergi bahagian human resource dan jumpa orang yg incharge pasal kemasukan baru ni kan..then dia pon tgok miss violet semacam, jeling –jeling manja gitu huhu..tapi dalam hati miss violet la kan cakap “asal la minah nie pandang aku semacam?ader cili kat gigi ker?bedak aku tak rata ke?dia x suka kat aku ker?” x kisah la janji dia bawak g ke human resource tul x??

K malas nk panjang citer..rupanyer miss violet jadi pelatih jap dibawah seliaan minah yang jeling menjeling tadi..nasib baik masa tue ada lagi seorang pekerja baru gak same ngan miss violet.budak baru nie pon perasan yg minah niey suke jeling menjeling dan x banyak cakap dengan trainee (miss v dgan budak baru tu)..kitaorang rasa dia macam menyampah dan tak suke jer tengok pekerja baru macam kitaorang niey...

Well sebab miss violet niey agak peramah.dengan selamber la menegur minah ‘ogle’ niey..kira cam beramah mesra la.. setelah seminggu dah kenal baru la miss violet taw yang dia niey memang perangai macam tu, katanya bukan jeling tak suka tapi nak kenal dengan kitaorang tapi malu. FYI sebenarnya dia x perasan pon dia tu jeling kitaorang hehehe..sooo...kita xleh nak salahkan mata dia o.k?

lain lak cite masa kat tempat keje lama miss violet..minah niey suka sangat senyum kat miss violet, memang nampak baik dan innocent la...kalo cakap tu lembut dan baik jer...nampak macam dia suka sangt la kawan dengan kita niey..rupa-rupanya kat belakang miss violet, masyaallah.. perangai dia kalah pelakon kat dalam tv tue..bab mengata orang bagi jer kat dia buat canang kat semua orang. Mereka-reke citer buruk pasal semua orang termasuk la miss violet.cerita yang dia buat tu pulak diam-diam sampai situan empunya yg dikata x tahu sampai la ader ‘talam dua muka’ yang bagi tau..

Sooo.konklusinyer, dalam dunia niey ader macam-macam jenis orang dan macam-macam pe’el,..ade yang senyum dalam sindiran tatkala kita ditimpa musibah,ada juga yang senyum pura-pura kala hatinya teramat benci pada kita,ada yang menjeling kerana curious,ada gak jelingan menggoda, jelingan menyampah dan sebagainya yang kita x tau maksud hati yang terlahir melalui memek muka niey.apa pun banyakkan senyuman dengan ikhlas ok..

“senyuman dan jelingan itu punya seribu makna”

TEACHER: Maria, go to the map and find North America .
MARIA: Here it is.
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
CLASS: Maria.
____________________________________
TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN: You told me to do it without using tables.
__________________________________________
TEACHER: Glenn, how do you spell 'crocodile?'
GLENN: K-R-O-K-O-D-I-A-L'
TEACHER: No, that's wrong
GLENN: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.
____________________________________________
TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD: H I J K L M N O.
TEACHER: What are you talking about?
DONALD: Yesterday you said it's H to O.
__________________________________
TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago.
WINNIE: Me!
__________________________________________
TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.
_______________________________________
TEACHER: Millie, give me a sentence starting with 'I.'
MILLIE: I is..
TEACHER: No, Millie..... Always say, 'I am.'
MILLIE: All right... 'I am the ninth letter of the alphabet.'
_________________________________
TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS: Because George still had the axe in his hand.
______________________________________
TEACHER: Now, Simon, tell me frankly, do you say prayers before eating?
SIMON: No sir, I don't have to, my Mom is a good cook.
______________________________
TEACHER: Clyde , your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's. Did you copy his?
CLYDE : No, sir. It's the same dog.
___________________________________
TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
HAROLD: A teacher

at 12:42 PM Posted by Awek Ninja 0 Comments

Huhuhu..tajuk miss violet nie macam yoyo oo jer...well x kisah la sebab miss violet x taw nak bagi tajuk aper lagi dah...

Ceritanya camni....satu hari miss violet ter‘sent’ mesej kat number lama adik angkat miss violet. Actually adik angkat miss violet nyer phone dah kene curi dan dia dah gunakan number baru...x lama selepas tue number lama nie call miss violet. Miss violet pon angkat la...gurl tue terus tanya “awak siapa?awak kenal mr.B ke?awak nie tunang mr.B ker?nama awak N**** yer? ” amboi minah nie tanya miss violet macam polis pulak. Dek kerana malas nak layan, miss violet dengan politenyer letak jer telefon sebab x knal minah tu.


Masalah ea, minah nie berterusan call dan mesej miss violet bertanyakan apa kaitan miss violet dengan mr.B...kemudian miss violet call la adik angkat untuk bertanyakan hal minah nie. Adik pon bgtau “sebenarnya B nak taw saper pencurik enset B, bila B telefon number lama tu B tanya la minah tu mana dapat number, sebab B cakap tue number lama B yang hilang, pastu minah tue cakap dia beli kat kedai telefon sis caye x??”


Percaya @x bukan masalah ea..rupanya cerita adik miss violet nie x habis kat situ jer.dalam malu-malu alah dia bgtaw kat miss violet camni “sis taw perempuan nie dah kacau B?”...miss violet tanya la balik kacau macamana kan.. “dia cakap nama dia Z..katanya tiap kali dengar suara B di talian dia rasa ******* dan rasa *******..dia rasa nak jumpa B dan buat *** dengan B.” Astaghafirullahaladzim..mengucap panjang miss violet...


Terkejut sangat sbb x biasa dengar perempuan yg muda belia(umur Z,18) mengeluarkan kata2 macam tu pada seorang lelaki. Maaf miss violet mmg konservatif berkaitan hal ini..dan buat pengetahuan semua,adik angkat miss violet nie sangat lurus dan mudah dipergunakan..so miss violet sangat menjaganya...


Adik angkat miss violet sambung lagi “tiap-tiap malam dia telefon B sis,tapi B x angkat sebab lepas dia cakap nak buat *** dengan B, B rasa geli dan rasa Z nie ader masalah mental. Lagi satu B dah cakap B dah bertunang dengan sis”...Huh?terkejut miss violet...patut la minah tue taw nama miss violet rupanya B cakap miss violet nie tunang dia..akhirnya miss violet call Z dan bgtaw dia jangan ganggu B lagi sebab B itu ‘tunang ‘miss violet.


Miss violet tanya gak kat Z apasal dia jadi macam tue? Then dia cakap seorang lelaki telah menghancurkan hidupnya..well..well.well seriously miss violet pesan pada Z dan gurl2kat luar sana tue..

1.TOLONG lah jaga maruah diri sebab maruah adalah menda paling berharga bagi seorang perempuan..

2. TOLONG lah jauhi bau2 kemaksiatan yang boleh menghancurkan hidup seorang perempuan...

3.TOLONG lah jangan meletakkan 100% kepercayaan pada LELAKI yang belum jadi suami tu...dan akhir sekali..kalau dah gatal sangat...
4. TOLONG lah kawin cepat...


“maksiat berlaku kerna kebodohan dan keinginan nafsu diri”

Suatu hari miss volet cari la member lama kat dalam facebook. Akhirnya miss violet jumpa la member nie melalui kawan kepada adik kawan member nie...huhu abaikan jer apa yang miss violet cakap melalui sape tu..yang miss violet terkejut sangat setelah jumpa member lama ni sebab dia baru jer lepas kawen, dalam 2 minggu sebelum jumpa dia dalam facebook...
Of course la miss violet bagi mesej ucapkan tahniah...Cuma satu yang hairan nyer adalah suami member nie lain dari apa yang pernah member nie inginkan dulu...sangat lain sehingga miss violet teringin nak taw kenapa dia amik keputusan macam “datuk siti nurhaliza” buat..huhu tetiba jer kaitkan datuk siti erk..x kisah la..
Well..Miss violet pon fikir la satu ayat yang tersirat dan tersurat dalam mesej...berbalas mesej la kitaorang kat dalam facebook tu..akhirnya member nie paham dan tanya miss violet “sebenar ini la u nak tanya kan??kalo u terer cuba teka umur husband i tue berapa?”....then miss violet dengan polite nyer teka la umur yg muda sikit dalam 28 dan keatas...walawei jawapan yg selamat gitu...then dia balas “sebenarnya umur dia 3*, kami kenal masa i jalani pratikal sem 6.... amacam u terkejut x”.
Okey sebenarnye ni la orang kata jodoh.x kira betapa kita mahukan seseorang yang bijak,alim,handsome,muda,kaya,baik, dan aper sekali pon, kalau bukan jodoh kita maka x dapat ler kita lelaki@ perempuan yang kita idamkan...betul tak??
So pada gurl2 yg baca nie jangan terlalu memilih... “pandang dengan mata hati pasti kau temui apa yang dicari.” Tahniah pada yg dah temui pasangan hidup dan yang belum jumpa lagi soulmate teruskan berusaha mencari dengan menjaga maruah diri okey....

“kalau jodoh itu boleh dipetik2 macam petik buah,tentu ramai yang memilih buah yang elok luarannya tanpa mengetahui terdapat ulat didalam”

Satu hari miss violet call la seorang member lama..banyak yang kami sembangkan ...cerita pasal life masing-masing dan ape yang bakal kami lalui dimasa hadapan..tapi ada satu perkara yang tetiba jadi topic perbualan kami iaitu pasal pakaian..miss violet bagitau la kat member nie yang miss violet teringin nak pakai jubah macam zaman sekolah agama dulu-dulu.miss violet bagitau kat member nie yang ramai juga antara rakan-rakan kami yang masih berjubah dan ade yang pakai burdah pon..
Kemudian member nie pon bagitau “kalau u nak pakai jubah i nasihatkan sangat kat u... kalau nk pakai mcm tu perlu banyak bersabar dan jaga perangai dan tingkah laku.” Miss violet saje la tanya kenapa? walaupun dah tau ape jawapan yg dia bg “hurmm.. masa i belajar kat U*** dulu orang pandang semacam jer bile i pakai jubah..pastu biler i pakai seluar mula la ade mulut yang nak mengata ..”
Well ..sebenarnya situasi macam tu miss violet pernah lalui masa belajar dulu...Cuma x nak bagitau kat member ni sebab apa yang bakal miss violet cerita hampir sama..masa belajar kat kolej dulu orang panggil miss violet ni ustazah..dan ada jugak yg mencemuh miss violet nie berlagak alim dan poyo walaupon miss violet xtaw apa la salah miss violet kat perempuan2 ayu lagi bersopan santun nie..agaknya tuduh labuh tue buat mata mereka sakit kot?. Kerana x der kesabaran lepas tue miss violet pon tukar la pakai tudung biasa ala2 wardina tue..baru la mereka diam walaupon terkadang terdengar jugak kata2 yg menyakitkan hati.
Hmm..sebenarnya bukan ape..miss violet nak pakai jubah dan tudung labuh kembali bukanlah nak tunjuk baik atau ape pon...Cuma miss violet rasa pakaian macam tu baik dan selesa sebenarnya...lagi pon bak kata member tu “kene bersabar dan jaga tingkah laku serta segala perbuatan”..well kalau kearah kebaikan miss violet rasa x der salahnya,boleh melatih miss violet menjadi seorang penyabar huhu... anyway sebenarnya dalam apa pun yang kita lakukan pun terpulang pada niat. Kalau ader yang kata miss violet nie konservatif itu terpulang...yg penting miss violet tahu aper yang perlu diperlukan dalam hidup dan x menyusahkan orang lain....

“ada yang masih sakit hati??”